fbpx

Home Hoe werkt een spamfilter?

Hoe werkt een spamfilter?

“Gefeliciteerd! U heeft een iPad gewonnen!” lees je in de onderwerpregel van een nieuwe e-mail. Vreemd, want je hebt nooit meegedaan aan een winactie. Een typisch voorbeeld van spam. Dit soort e-mails bevat vaak gevaarlijke inhoud, zoals virussen en phishing-links, gericht op het stelen van geld en informatie of op het hacken van computers en netwerken. Omdat jouw privacygevoelige informatie ermee wordt bedreigd, is het belangrijk om een spamfilter te hebben. Hoe een spamfilter werkt, lees je in deze blog.

Wat is spam?

Om te beginnen: wat verstaan we onder spam? Spam is ongewenste e-mail die verschillende vormen kan aannemen, zoals advertenties, phishing, nepnieuws of virussen. Het wordt naar zo veel mogelijk e-mailadressen verstuurd met als doel mensen te verleiden om te klikken op links of om privégegevens te delen. Meestal zijn de e-mailadressen op illegale wijze verkregen. Spam kan leiden tot financiële schade of identiteitsdiefstal. 

Het voorbeeld dat we in de eerste zin gaven is overduidelijk spam, maar het komt ook voor dat je een e-mail krijgt die lijkt op een bericht vanuit jouw bank. In deze e-mails wordt vaak gevraagd om op een link te klikken of jouw bankrekeningnummer door te geven (dit zou een bank nooit doen). Je kunt ongewenste mail zelf herkennen als spam doordat er vaak veel spelfouten in staan en het e-mailadres van de afzender afwijkt van het originele e-mailadres (soms is dat maar met één letter, cijfer of vreemd teken).

Wat is een spamfilter?

Met een spamfilter creëer je een verdedigingsmechanisme tegen dit soort ongewenste e-mails. Het softwareprogramma herkent en blokkeert deze zogenoemde junkmails voordat ze jouw inbox bereiken. Dit gebeurt op basis van een aantal filters die de inhoud en afzender van het bericht controleren. Zo hoef jij de ongewenste e-mails niet handmatig te verwijderen en voorkom je dat je per ongeluk op een gevaarlijke link klikt. Aangezien er dagelijks aardig wat spam binnen kan komen, scheelt dit je veel tijd. 

Hoe werkt een spamfilter?

Een spamfilter zoekt met een algoritme naar bepaalde kenmerken van een e-mail, zoals de afzender, het onderwerp, de inhoud en eventuele bijlagen. Het vergelijkt deze onderdelen tussen gewenste en ongewenste e-mails en kan hierdoor herkennen wat wel en niet gewenst is. Het spamfilter bekijkt onder andere welke woorden vaak voorkomen, welke combinaties van woorden vaak gebruikt worden en hoeveel tekst de mailtjes bevatten. Het algoritme kan hiermee patronen herkennen die mensen nooit zelf zullen vinden. 

Een spamfilter kan ook leren van jouw e-mailgedrag en patronen herkennen om te bepalen welke e-mails als spam moeten worden beschouwd. Dit noemen we machine learning. Verwijder jij veel e-mails van een bepaalde afzender zonder ze eerst te lezen? Dan herkent het filter vervolgens dat deze e-mails niet gewenst zijn en zal toekomstige e-mails van deze zender als ongewenst markeren. Ook kun je het filter trainen, door aan te geven wanneer een e-mail ongewenst is. Afhankelijk van hoe ernstig de dreiging is, zal het spamfilter de e-mail direct verplaatsen naar de map ‘Ongewenste e-mail’, of in de inbox aangeven dat de e-mail mogelijk spam bevat. 

Betrouwbare spamfilters via Reggestad ICT

Een spamfilter is een essentieel hulpmiddel voor elk bedrijf of individu dat e-mail gebruikt. Het beschermt jouw systeem tegen schadelijke inhoud en zorgt ervoor dat je alleen belangrijke e-mails ontvangt. Bij Reggestad ICT helpen we je graag met de beveiliging van jouw e-mail. Neem hiervoor contact met ons op!