fbpx

Home Het brandgevaar tijdens accu’s laden

Het brandgevaar tijdens accu’s laden

We hebben allemaal steeds meer apparaten met een accu. Denk bijvoorbeeld aan een mobiele telefoon, e-bikes, gereedschap, camera’s en laptops. Veel mensen denken er niet bij na maar deze accu’s brengen ook grote brandrisico’s mee. Vooral tijdens het laden van de accu’s kan het fout gaan. Goed fout, want smeltende of zelfs exploderende accu’s kunnen veel schade aanrichten. In het ergste geval kan zelfs uw huis/bedrijf afbranden; zeker als de accu’s onbeheerd worden geladen. Wat kunt u zelf doen om deze risico’s te verkleinen?

Veelvoorkomende oorzaak

Een groot risico van acculaden is de kans op brand. Als u accu’s onbeheerd oplaadt, is dat risico nog groter: want er is dan niemand die tijdig kan ingrijpen als het misgaat.

Tijdens het laden van een accu, ontstaat er warmte. Als die warmte omslaat in hitte, kan er brand ontstaan. Dat kan gebeuren als de accu defect is, of als de acculader of aansluitkabel kapot is. Maar ook als de acculader is ingebouwd en daardoor zijn warmte niet kwijt kan. Daarnaast kan vervuiling door stof leiden tot een te hoge temperatuur. De accu kan gaan smelten of zelfs exploderen.

 

Tips

Enkele tips om brandschade te beperken:

  • Laad moment: laad accu’s uitsluitend op wanneer er toezicht is. Als u het zekere voor het onzekere wilt nemen, kunt u de laders door bv een tijdklok aan en uit laten schakelen.
  • Schade: voorkom schade aan de lader en accu. Wanneer een lader of accu is gevallen kan het zijd dat er kortsluiting ontstaat met alle gevolgen van dien.
  • Regelmatige controle kabels:controleer de kabels regelmatig. Is er iets niet in orde? Laat dat dan direct herstellen of vervangen.