fbpx

Home Wachtwoorden managen

Wachtwoorden managen

Wachtwoorden zijn enorm belangrijk voor de beveiliging van je gegevens. Wist je dat drie op de vijf Nederlanders één wachtwoord heeft voor meerdere websites? Misschien raad je het al, maar dit is niet aan te raden! In deze blog leggen wij je uit waarom het niet handig is om één wachtwoord te gebruiken en geven we je een aantal tips waarmee je gemakkelijk meerdere wachtwoorden kunt managen.

Eén wachtwoord

We leggen je eerst uit waarom het niet handig is om één wachtwoord te gebruiken voor meerdere websites door een situatie te schetsen. Stel je voor dat je een goed wachtwoord hebt en deze gebruikt voor zowel je mail als voor het bestellen van een trui bij een kleine webshop. Die webshop heeft zijn beveiliging niet goed op orde waardoor ze je wachtwoord kunnen stelen. In veel gevallen worden deze gegevens doorverkocht aan derden op het zogenaamde darkweb.

Fraude

De koper van die data heeft jouw mailadres en kan met het wachtwoord uit de database bij andere websites proberen in te loggen. Wanneer hij vervolgens kan inloggen in jouw mailbox zal hij daar op zoek gaan naar gegevens. Denk bijvoorbeeld aan gegevens van een ID-kaart die jij ooit een keer hebt verzonden voor het afsluiten van een contract. Deze gegevens kunnen vervolgens weer doorverkocht worden aan iemand die daar weer misbruik van gaat maken, door bijvoorbeeld te bestellen op jouw naam.

Gebruik unieke wachtwoorden

De verspreiding van je gegevens wil je uiteraard voorkomen. Daarom is het van groot belang om verschillende, unieke wachtwoorden te gebruiken voor de verschillende websites. De oplossing hiervoor is een goede wachtwoordmanager. Dit is een digitale ‘kluis’ waarin je al je wachtwoorden en gebruikersnamen kunt opslaan. Het handige hieraan is dat je alleen het wachtwoord van je wachtwoordmanager hoeft te onthouden! De manager vult automatisch je gebruikersnaam en wachtwoord in wanneer je een website bezoekt. Voorbeelden van wachtwoordmanagers zijn Lastpass en Keepass.

Twee-factor-authenticatie

Een andere, extra veilige manier om ergens in te kunnen loggen is met twee-factor-authenticatie. Je logt als het ware twee keer in in plaats van één keer. De tweede keer is bijvoorbeeld via een code per sms, een melding op je smartphone of met speciale usb-sticks. Een voorbeeld hiervan is met internetbankieren waar je vaak nog een tweede stap hebt om in te loggen. Je kunt helaas nog lang niet op elke website gebruikmaken van twee-factor-authenticatie, maar dit is wel steeds meer in opkomst.

Vragen?

Heb je vragen over de wachtwoordmanager of wil je advies? Bij Reggestad ICT helpen wij je graag met een goede wachtwoordbeveiliging zodat iedereen in jouw bedrijf veilig kan werken. Onze specialisten hebben veel ervaring met wachtwoordmanagers en helpen je er graag bij! Neem contact met ons op en wij informeren je.