fbpx

Home Waarom het maken van back-ups zo belangrijk is

Waarom het maken van back-ups zo belangrijk is

Vandaag is het World Back-up Day en dat moet gevierd worden. Daarom leggen wij uit waarom het maken van back-ups zo belangrijk is, en geven we je wat tips die helpen bij het realiseren van een betrouwbaar back-up systeem. 

Zonder backup geen zekerheid

Laten we beginnen met een goed voorbeeld waarom het maken van back-ups zo belangrijk is. Een recente gebeurtenis is de ransomware-aanval op de ICT-infrastructuur van de gemeente Hof van Twente. Tijdens deze aanval is er bepaalde data ‘op slot’ gezet, waardoor veel persoonlijke en zakelijke bestanden onbereikbaar waren geworden voor de organisatie.

Naar aanleiding van deze ransomware-aanval is de gemeente nog steeds bezig met de heropbouw van de infrastructuur. Dit gaat natuurlijk niet zonder slag of stoot. En belangrijker, het had voorkomen kunnen geworden. Als gemeente Hof van Twente gebruik had gemaakt van een goed back-up systeem, dan waren hun bestanden nog bewaard gebleven. Ook hun beveiliging heeft hieraan bijgedragen. Als de beveiliging op orde was, had de aanval niet plaats kunnen vinden. Het vervelende van zo’n ransomware-aanval is dat het veel tijd en energie kost om alles weer op te bouwen. En daar tegenover staat dat het introduceren van een back-up systeem in feite zo gebeurd is. 

Hoe maakt u een goede back-up?

Een goede back-up maken doe je niet zomaar. Bij het maken van een back-up moet je namelijk rekening houden met een aantal aspecten: de apparaten die gebruikt worden (computer, telefoon en/of laptop), privacy maatregelen, verschillende back-up methodes en welke bestanden/ mappen je wil toevoegen. Lees je daarom goed in of laat je adviseren naar mogelijkheden. Kijk naar verschillende back-up systemen, of kies ervoor dit uit te besteden aan een IT-bedrijf dat er veel verstand van heeft. 

Zorg ten alle tijden voor een stabiel back-up systeem dat goed dichtgetimmerd zit. Om te zorgen voor een goed beveiligd systeem raden wij onze klanten aan om te gaan voor extra zekerheid en gebruik te maken van in ieder geval twee verschillende platforms. Bijvoorbeeld één lokale back-up op een externe HDD of NAS in combinatie met een back-up in de cloud. Stel je wordt gehackt op in de cloud (de kans is klein als het back-up systeem goed beveiligd is), dan heb je altijd nog een back-up op het lokale platform achter de hand.

Maak back-ups op de juiste tijden

Voor het maken van back-ups kun je kiezen uit verschillende opties. Zo kun je kiezen om iedere dag een back-up laten maken, maar ook wekelijks, maandelijks, iedere zes maanden of jaarlijks. Dat is geheel aan jou. Wij van Reggestad ICT raden aan om twee verschillende momenten te kiezen dat je back-ups maakt. Bijvoorbeeld: iedere dag en iedere maand. Zo heb je dubbel zekerheid dat alles bewaard blijft. Daarnaast is het goed om na te gaan hoe lang je de back-ups wilt bewaren. Hierbij kun je bijvoorbeeld kiezen om dagelijkse back-ups 14 dagen te bewaren en maandelijks een half jaar. Wat is wijsheid voor jou? Win advies in en kijk voor een oplossing op maat.

Test uw back-ups 

Natuurlijk ga je ervan uit dat alles werkt naar behoren en back-ups goed worden opgeslagen. Desalniettemin is testen van groot belang. Ook systemen kunnen soms een error bevatten, of er kan iets mis gaan tijdens het updaten. Laat uw back-up daarom regelmatig testen om te kijken of alles nog naar behoren werkt.

Neem contact op!

Wij bij Reggestad ICT doen aan totaalbeheer van back-ups, maar je kunt het zo simpel of uitgebreid maken als je zelf wilt. Wij zorgen dat uw back-ups goed worden opgeslagen, bewaren ze op beveiligde locaties en voeren geregeld tests uit. Wil je meer informatie, of kijken wat het best bij jouw bedrijf aansluit. Neem dan contact op!