fbpx

Home Veilig thuiswerken doe je zo

Veilig thuiswerken doe je zo

Aan de oproep van de overheid om zoveel mogelijk thuis te werken in tijden van de coronacrisis wordt massaal gehoor gegeven. Vliegensvlug worden overal thuiswerkplekken gecreëerd, maar hoe veilig is het om op je privélaptop in te loggen op je bedrijfsaccounts? In deze blog geven wij je tips om veilig en efficiënt thuis te werken.

Beveilig je thuiswerkplek

De afgelopen dagen lag voor de meeste bedrijven vooral de focus op het snel inrichten van thuiswerkplekken, zodat het werk ondanks de maatregelen zoveel mogelijk door kan gaan. Belangrijk is dat hierbij ook aandacht is voor de inrichting van beveiliging van je werkplek om te voorkomen dat wachtwoorden en belangrijke bedrijfsgegevens op straat komen te liggen. Onze tips voor een beveiligde werkplek:

Virusscanner

Werk jij of een van je medewerkers op een privélaptop of -computer? Zorg er dan voor dat deze laptop of computer een goede virusscanner bevat. Misschien logisch, maar zonder zo’n virusscanner kunnen wachtwoorden eenvoudig onderschept worden. Iets waar je natuurlijk niet op zit te wachten.

VPN-verbinding

Regel een VPN-verbinding. Medewerkers kunnen dan vanuit huis via een beveiligde verbinding bij alle werkapplicaties. Zo kan het werk eenvoudig en vooral veilig doorgaan.

Twee factor authenticatie

Stel een twee factor authenticatie in op je werkaccounts om de veiligheid te waarborgen. Dit houdt in dat er twee stappen nodig zijn om in te loggen, bijvoorbeeld met een gebruikersnaam en wachtwoord, maar ook via een verificatie via de telefoon of een ander apparaat. Met een twee factor authenticatie is hacken veel lastiger, want als jouw wachtwoord wordt achterhaald, kan iemand nog niet inloggen in jouw account.

Efficiënt thuiswerken

Hoewel veiligheid een belangrijk topic is, is het ook wel zo prettig om thuis even efficiënt te kunnen werken als op je reguliere werkplek. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel tools die werken en communiceren met collega’s op afstand mogelijk maken.

Microsoft Teams

De naam zegt het al: in deze digitale werkruimte kan je zelf teams samenstellen, waardoor je met je collega’s snel en eenvoudig kunt communiceren via de chat, audio en video. Je kunt zo individueel contact houden, maar ook met het hele team. Zo kan je nog steeds iedere ochtend of middag met elkaar bijeenkomen, maar dan allemaal vanaf een andere (thuis)werkplek. Microsoft Teams is ook ideaal om bestanden met elkaar te delen en notities toe te voegen en een groot voordeel is dat je vanaf elke willekeurige locatie veilig kunt inloggen. Deze nieuwe manier van werken is wellicht even wennen, maar zorgt wel voor creativiteit én productiviteit.

OneDrive

Ook een mooi voorbeeld van werken in de cloud. OneDrive is een laagdrempelige, voordelige en betrouwbare tool waarmee iedereen in het bedrijf eenvoudig kan thuiswerken en bestanden kan uitwisselen en bewerken.

Hulp nodig?

Veel succes en werkplezier de aankomende tijd! Heb je hulp of advies nodig bij de inrichting van een veilige en goedwerkende thuiswerkplek? Of vragen over een van de applicaties om efficiënt thuis te werken? Neem contact met ons op, we helpen je graag. Wel op afstand natuurlijk.