fbpx

Home Houd cybercriminelen op afstand

Houd cybercriminelen op afstand

Cybercriminaliteit neemt steeds meer toe. Ongeveer een op de vijf bedrijven krijgt ermee te maken. Bij cyberaanvallen moet je denken aan DDoS-aanvallen, computervirussen, hacken en phishing. In deze blog leggen wij je uit hoe je deze aanvallen zoveel mogelijk kunt voorkomen.

Eenvoudige tips om cybercriminaliteit tegen te gaan

Wij hebben een aantal tips voor jou om verschillende cyberaanvallen tegen te gaan.

DDoS-aanval

Een Distributed Denial of Service aanval is een aanval waarbij er veel apparaten tegelijk op één server terechtkomen. Hierdoor wordt de server heel traag of onbereikbaar. Er zijn diverse technieken om je hiertegen te wapenen. Ook kan een firewall hiertegen helpen. 

Computervirus

Is je computer besmet met een virus, dan bevindt er zich een schadelijke software op je computer. Deze software zorgt ervoor dat de computer traag wordt en kan er zelfs voor zorgen dat het besturingssysteem overgenomen wordt. Door een antivirus-programma op je computer te installeren of een firewall in het netwerk te installeren, bescherm je jouw computer op een eenvoudige manier tegen virussen.

Hacking

Een hacker probeert toegang te krijgen tot gegevens of bestanden van bedrijven en personen door het wachtwoord van een systeem te kraken of gaten in de software en/of hardware te misbruiken. Je kunt hackers te slim af zijn door sterke wachtwoorden te gebruiken die je regelmatig wijzigt en beheert in een digitale kluis of door regelmatig updates te installeren op je computer en netwerkapparatuur.

Een andere manier om hacking tegen te gaan is via een tweestapsverificatie. Bij het invoeren van een wachtwoord wordt er dan een code aangemaakt. Deze code wordt verstuurd naar een mobiel nummer of vertrouwd apparaat. Zonder deze verificatiecode kan je niet inloggen. Op deze manier is het voor hackers dus extra lastig om bij jouw bestanden te komen.

Phishing

Om toegang te krijgen tot jouw persoonlijke of zakelijke gegevens en bestanden, wordt regelmatig phishing ingezet. Oplichters proberen door middel van e-mails, whatsappjes en sms’jes inloggegevens te bemachtigen. Deze berichten sturen ze vaak vanuit de naam van een bedrijf of instantie, waardoor het niet meteen foute boel lijkt. Deze mails lijken echt, maar zijn dus nep. Controleer daarom altijd de afzender van de mail en bel desnoods naar de desbetreffende instantie. Ook kun je een anti-phishing software installeren die voorkomt dat jij of andere medewerkers schadelijke linkjes aanklikken.

Zero Trust

Werken met het Zero Trust-model is een van de beste beveiligingsopties. Met Zero Trust wordt ervan uitgegaan dat ieder apparaat externe dreiging is. De gedachte die ontwikkelaar John Kindervag bij het model had is ‘’never trust, always verify’’. Dit houdt in dat ieder apparaat altijd geverifieerd moet worden om toegang te krijgen tot gegevens, ook al is het apparaat verbonden op een beveiligd netwerk. 

Met Zero Trust weet je dat jouw bedrijf altijd goed beveiligd is. Personen moeten zich namelijk altijd blijven verifiëren. Daarmee wordt voorkomen dat iemand eenmalig moet verifiëren en de gegevens daarna alsnog gehackt worden. Ook worden dreigingen van buitenaf tegengehouden en daardoor wordt het werken op een server of in de cloud nog veiliger.

Advies nodig?

Wil je graag je bedrijfsgegevens en bestanden beveiligen tegen cyberaanvallen? Neem contact op met ons! We plannen een gesprek in om de vragen en mogelijkheden te bespreken. Op basis daarvan kunnen wij een passend advies geven, zodat jouw bedrijfsgegevens altijd veilig zijn.