De ransomware (gijzelingsvirussen) aanvallen vliegen je tegenwoordig om de oren en het lijkt er niet op dat het minder gaat worden de komende tijd. Ze worden steeds slimmer en de aanvallen steeds grootschaliger. Wat kan je doen om de kans op besmetting kleiner te maken?
Anti-virussoftware
Het spreekt voor zich dat een goede anti-virussoftware geïnstalleerd moet zijn, zowel op de computer als op de mailserver (indien aanwezig). Deze moet up-to-date zijn en ook regelmatig gecontroleerd worden op werkzaamheid.
Helaas lopen virusscanners continu achter op de aanvallers, ze moeten immers even de tijd hebben om het virusdatabases bij te werken en dan moet jouw computer ook nog even updaten. Dat gebeurd meestal niet vaker dan een paar keer per dag, dus in veel gevallen is het mailtje eerder in je mailbox dan dat je virusscanner up-to-date is.
Updates
Veel ellende kan worden voorkomen door Windows, Office en zaken als Adobe Reader en Java etc up-to-date te houden.
Herken de aanval
Cybercriminelen worden steeds handiger in het verspreiden van hun aanvalsmails. Waar je vroeger mails zag vol met spelfouten zijn ze tegenwoordig bijna niet van echt te onderscheiden.
Let goed op extensie van de bijlage. Als je een bestandsnaam.pdf.zip binnen krijgt is het geen PDF maar een ZIP bestand waar rommel in verstopt kan zitten. Wees extra alert wanneer je een zip bestand in je mail vindt.
Klik niet zomaar op links in een mail maar kijk waar de link naar toe gaat door er er even met de muis boven te hangen. Als je een mail krijgt van KPN moet de link in het mailtje ook gaan naar http://linkadres.kpn.com/asdfasdf en niet naar http://98hasdf.olkasdfjasl.cn/23rsdfsd.html.
Back-up!
Zorg voor goede dagelijkse back-ups en test ook of ze terug te zetten zijn. Daarnaast is het van groot belang dat je de back-ups niet opslaat op een locatie waar de ransomware bij kan. Laat daarom geen externe schijven aan je computer zitten en doe de backup niet naar een NAS waar de ransomware bij kan.