fbpx

Home Effectief thuiswerken, hoe doe je dat?

Effectief thuiswerken, hoe doe je dat?

Je eigen tijd indelen, geen files en gewoon de kleding aan doen die je zelf wilt. Thuiswerken heeft zo zijn voordelen. Toch kan het een uitdaging zijn om productief aan de slag te gaan.
Hoewel je jouw thuiswerkdag bent begonnen met een hoop mooie voornemens, denk je ‘s avonds vast weleens: “Wat heb ik nu eigenlijk gedaan?

In deze blog een aantal tips om je thuiswerkdag zo goed mogelijk te benutten:

Kies bewust waar je gaat zitten

Creëer een plek in je huis waar je fijn kunt werken. Misschien is dat een bureau, of bij gebrek aan een bureau, de keukentafel met een comfortabele stoel. Zorg ervoor dat je geen last van je rug krijgt. Zorg daarnaast voor zo min mogelijk prikkels in je omgeving en op je bureau/tafel. Ruim anders even op. Maak er écht jouw plek van.

Zorg voor routine

Zet je wekker. Oké, misschien een uurtje later omdat je geen reistijd hebt, maar stap iedere dag rond hetzelfde tijdstip uit bed. En spreek met jezelf af dat je bijvoorbeeld iedere dag om 8.30 uur op je thuiswerkplek zit. Heb je terugkerende taken? Kies hiervoor ook een vast moment op je dag.

Kleed je aan

Merk je dat je meer in de relaxmodus zit dan in de actiemodus? Ruil je huispak dan in voor ‘normale’ kleding. Dat werkt! Indien je hier geen last van hebt, houd dan je comfortabele pantoffels vooral lekker aan.

 

Sla je ontbijt niet over

Neem de tijd om te ontbijten. Pak nog even je momentje voor jezelf, voordat je achter je laptop gaat zitten. Zo begin je de dag met energie en volle concentratie.

Daag jezelf uit

Wat wil je vandaag precies doen? Schrijf het op. Maak hierin bijvoorbeeld een onderscheid tussen wat je in de ochtend gedaan wilt hebben en in de middag. Dit kun je ook de dag of avond van tevoren al doen. Zo motiveer je jezelf direct voor de volgende dag.

Wanneer ben je productief?

Ben jij juist productief in de ochtend? Start je dag met je belangrijkste to do’s. De taken die je op de automatische piloot doet kun je beter oppakken wanneer je minder concentratie hebt.

Werk in blokken

Natuurlijk kun je je niet 8 uur achter elkaar concentreren. Plan daarom blokken van 1 of 2 uur, waarin je focust op je taken en neem daarna een korte break. Het voordeel van thuiswerken? Kun je mooi die wasmachine tussendoor aanzetten.

Neem een echte pauze

Wandel een rondje buiten in je pauze. Frisse lucht doet een mens altijd goed. Ook belangrijk: bereid je lunch alvast voor en zorg dat je koelkast gevuld is. Zo hoef je niet tijdens je pauze naar de supermarkt.

Maak het gezellig

Je mist de gezelligheid van je collega’s. Maak het thuis ook gezellig. Koop een bosje bloemen voor op tafel of spreek dagelijks af om te bellen of FaceTimen met een collega of vriend(in). Zo voorkom je dat je in een sociaal isolement terechtkomt.

Thuiswerken met kids? Accepteer de chaos

Alles begint met accepteren: accepteer (deels) dat thuiswerken met kinderen nu eenmaal voor geen meter werkt. Ben je afgeleid? Krijg je minder gedaan? Kun je minder productieve uren maken op een dag? Het is nu even niet anders. Accepteer ook dat een schuldgevoel nu even niet hoeft. Dan verveelt je kind zich maar even, of zit hij wat langer dan verantwoord achter de tv, iPad of spelcomputer.

 

Maak samen een schema

Zorg voor structuur en duidelijkheid met een dag- en/of weekschema. Kinderen zijn gewend aan routine op school en zijn zeer flexibel. Het is voor hen fijn om te weten waar ze aan toe zijn, een stukje voorspelbaarheid. Neem in je schema tijd op voor lunch, buitenspelen, huiswerk maken, televisie kijken en misschien zelfs wel voor een (kindvriendelijk) klusje in huis.

Stop op tijd

Als je thuiswerkt is de valkuil dat je maar door blijft gaan. Ben je moe? Stop op tijd en zorg dat je de volgende dag weer fris begint. En ga sporten. Dit wordt vaak overgeslagen maar is juist zo belangrijk. Sporten zorgt voor een heldere geest en geeft je nieuwe energie.

Zorg voor de juiste apparatuur

Hoewel het misschien aantrekkelijk lijkt om aan de keukentafel te gaan werken, kunnen er toch snel klachten optreden. Door een verkeerde houding krijg je al snel last van je nek, rug of schouders. Zorg er voor dat je de juiste spullen hebt zoals een extra beeldscherm aan je laptop, een apart toetsenbord en muis, een webcam voor video bellen en een goede laptop. Zorg ook voor de juiste hoogte van het beeldscherm en vooral een goede wifi verbinding, dat scheelt een hoop frustratie. Hulp of advies nodig? De specialisten van Reggestad ICT staan voor je klaar!

Tijd over

Zie je, thuiswerken is zo erg nog niet. Je hebt geen reistijd, lange meetings of teveel social talk, je houdt dus tijd over. Heb je een gezin, dan kun je die extra tijd gebruiken voor wat bonustijd als extra quality time met je gezin. Geen gezin? Dan heb je mooi extra me-time; tijd voor Netflix, een goed boek, lekker sporten of een wandeling buiten met een vriend(in).