Heeft u een berichtje ontvangen van een bekende? Bijvoorbeeld via WhatsApp of social media. En gebruikt deze persoon een nieuw en voor u onbekend telefoonnummer of account? Dan is dat niet direct reden om wantrouwend te zijn, maar wees wel alert. Oplichters kunnen namelijk ook gebruikmaken van WhatsApp en social media om zich voor te doen als familielid of goede vriend. De reden voor het nieuwe nummer klinkt logisch; van een kapotte of gestolen telefoon tot een nieuw abonnement. ‘Hey mam, ik heb een nieuw nummer, want m’n telefoon is kapot. Kan je me miss wat geld lenen? Ik moet vandaag namelijk een rekening betalen en ik heb het ff niet. Morgen krijg ik m’n salaris, dan stort ik t gelijk terug. Oké?’
Om uw naaste zo goed mogelijk te imiteren, lezen oplichters zich soms in via de social media van deze persoon. Ze ‘praten’ met u over actuele gebeurtenissen en kopiëren het taalgebruik. En als u belt naar het nieuwe nummer, kunt u vaag de stem van uw familielid of vriend horen, waarna het gesprek stopt. Dit zijn dan geluidsfragmenten die van social media zijn gehaald. Al met al zorgt dit ervoor dat het een heel écht gesprek lijkt.
Als een familielid of goede vriend u via WhatsApp vraagt met spoed geld over te maken, heeft u wel een reden om éxtra kritisch te zijn. Zeker als het gaat om grote bedragen. Er zijn namelijk enkele gevallen bekend waarbij oplichters het échte WhatsApp account van iemand overnemen. Er wordt een smoes gebruikt die logisch klinkt, zoals een urgente rekening die nú betaald moet worden. Om verschillende redenen kan uw naaste deze zelf niet betalen. Bijvoorbeeld omdat hij of zij geen toegang tot de rekening of tijdelijk niet genoeg saldo heeft.
Natuurlijk wilt u een familielid of goede vriend helpen als hij of zij hulp nodig heeft. Maar het is belangrijk om zeker te weten of u écht met de persoon spreekt die u denkt te spreken. Zeker als u het gevoel heeft dat er iets niet klopt. Krijgt u een bericht van een naaste via een onbekend nummer of een verzoek om met spoed geld over te maken van een bekend nummer? Spreek hem of haar dan face-to-face óf bijvoorbeeld via videobellen. Lukt dat niet? Stel die persoon dan een vraag, bijvoorbeeld over vroeger, waar alleen uw familielid of goede vriend het antwoord op weet. Zo controleert u of uw naaste inderdaad het WhatsApp bericht heeft gestuurd en uw hulp nodig heeft. Meld pogingen tot oplichting altijd!
Weet uw goede vriend of familielid van niks? Bewaar dan de gesprekken met de fraudeur en doe aangifte bij de politie van deze poging tot oplichting. Heeft u ook de IBAN-gegevens of het betaalverzoek van de oplichter? Geef deze gegevens dan ook aan ons door aan uw bank. Blijf altijd kritisch als u digitaal of telefonisch wordt benaderd om geld over te maken en controleer altijd of u inderdaad met de persoon spreekt die u denkt te spreken. Of iemand nou een bericht stuurt vanaf een bekend of onbekend nummer.
We wijzen u graag op de mogelijkheid om ‘verificatie in 2 stappen’ in te stellen op WhatsApp. Door zelf een extra verificatiecode in te stellen, beveiligt u uw WhatsApp-account. Stel de beveiliging als volgt in:
Tips om vriend-in-nood-fraude te voorkomen
• Maak nooit zomaar geld over.
• Stuur uw zescijferige verificatiecode aan niemand door.
• Krijgt u een e-mail om ‘verificatie in 2 stappen’ uit te schakelen, maar heeft u dit niet aangevraagd? Klik dan niet op de link.
Bron: ABN Amro